New Bonsai House project - Brisbane Botanic Gardens Mt Coot-tha

Artist's impression

Brisbane City  Council is giving you more to see and do in a clean and green Brisbane by creating a new Bonsai House at the Brisbane Botanic Gardens Mt Coot-tha.

The new Bonsai House is a key commitment of the Brisbane Botanic Gardens Mt Coot-tha Master Plan.

Project summary

This table is a project summary of the project information for the new Bonsai House at the Brisbane Botanic Gardens Mt Coot-tha.
Address Brisbane Botanic Gardens Mt Coot-tha (next to the Japanese Garden)
Ward Pullenvale
Project outcomes Deliver a new Bonsai House
Latest update Construction beginning mid-September 2021

About the project

The Japanese practice of bonsai is performed to encourage contemplation in the viewer and patience in the gardener.

The existing Bonsai House was built and opened in 1999, making it more than 20 years old. It is a popular destination for tourists and school children, with volunteers regularly holding events in this attraction. The new Bonsai House will put Brisbane on the map as having one of the largest publicly-owned bonsai displays in Australia.

The project will include:

  • a new Bonsai House structure
  • a pavilion to showcase the collection
  • a contemplation platform for viewing the Japanese Garden
  • a walled entry courtyard
  • a workshop area for training and education
  • all abilities access.

Download the proposed design plan:

View video

Take a tour of the proposed design for the new Bonsai House.

Note - this video is an artist's impression and indicative only.

Supporting information - video

This page provides supporting information for the new Bonsai House fly-through video.

The fly-through video shows the artist’s impression of the new Bonsai House design and is indicative only.

The video starts by moving up the path from the Japanese Garden, past the contemplation platform on the left, and turns left to show the entry gates. It pauses at the entry, which is made of wooden pillars with vertical slats and leads into a walled courtyard.

The video moves into the courtyard entry and then turns left and moves into the bonsai pavilion. It continues moving through the pavilion to the contemplation platform. People sit on benches and look out over the Japanese Garden. The video pans 180 degrees and moves back into the bonsai pavilion.

The video turns left and shows the length of the bonsai pavilion. There is no roof, and people stand in the pavilion viewing a variety of bonsai. The bonsai are displayed on benches around the edges and down the centre of the room. There is also a bonsai wall display near the pavilion entrance.

The video moves through the bonsai pavilion and back into the entry courtyard. It turns left and moves through a garden at the back of the courtyard. It shows a stone path with green shrubs, trees and plants on either side of the path. It pans around to show the view along the length of the courtyard back to the entrance.

Near the garden there is a fountain with water flowing through bamboo pipes and children sit on stone boulders bordering the garden. To the right of the courtyard, there is a couple viewing bonsai against a stone wall, shaded by larger trees. The video moves to the left where three people are sitting at a table having a discussion in the workshop area.

The video pans around the workshop area, showing the wall which contains books and images of bonsai. The video moves into the centre of the courtyard showing the couple looking at bonsai against the large stone wall again. The video zooms up and out to show an aerial view of the entire Bonsai House.

From left to right the shot shows the contemplation platform, the bonsai pavilion, the entrance and courtyard, the workshop area and the bonsai nursery. The building is surrounded by grass and large trees.

The video pans around the aerial view of the new Bonsai House, before closing with the Brisbane City Council logo above the words 'dedicated to a better Brisbane'.

View artist's impressions

View a series of artist's impressions of the new Bonsai House.

New Bonsai House project - Brisbane Botanic Gardens Mt Coot-tha

You can also view these images in the New Bonsai House project album in Council's Flickr account.

Note - all images are artist's impressions and are indicative only.

Construction impacts

The old Bonsai House will be demolished and a new structure built at the existing site. The Bonsai House collection will be closed to the pubic for the duration of the works.

Works are anticipated to start in mid-September 2021 and be completed by mid-2022, weather and site conditions permitting. Construction will take place between 6.30am-6pm, Monday to Friday. Works for the new Bonsai House will generally involve earthworks, concrete works, building, landscaping and water connection.

During construction, volunteers and visitors in close proximity to the Bonsai House site can expect construction noise, minor dust, and increased vehicle movements.

Construction vehicles will access the site via the ring road. Site storage and work sheds will be located at the informal parking bays on the ring road and possibly the lawns of the bandstand, if required. Some materials may be stored in the upper car park near the National Freedom Wall.

More information

If you would like to find out more about the project, you can:

  • phone the project team on 1800 884 681 during business hours
  • phone Council on 07 3403 8888 outside of business hours
  • email the project team
  • write to:
    Bonsai House upgrade
    City Projects
    Brisbane City Council
    GPO Box 1434
    Brisbane Qld 4001.
Last updated: 28 September 2021
Topics: mt coot-tha